Přednáška Apiterapie Hrachovec

07.12.2019 14:00

 

Vážení včelaři a včelařky.

Právě k Vám přistála pozvánka na první z přednášek cyklu Valašské včelařské vzdělávání 2019-2020. 

Ta bude věnována apiterapii.
 

Apiterapie je metoda léčby a prevence nemocí nejen u lidí pomoci včel a včelích produktů. Zakladatelem moderní apiterapie je český rodák Dr. Filip Terč (narodil se v Prapořišti na Domažlicku v roce 1844), vystudoval ve Vídni a následně působil v Mariboru (Slovinsko). Účinky včelích produktů jsou však mnohem starší - znali je a používali například i staří Egypťané.
 

Lektorem přednášky je MVDr. Zdeněk Klíma. Vystudoval Veterinární a farmaceutickou univerzitu v Brně, obor veterinární lékařství. Dále pokračoval postgraduálním studiem na téma Nové metody diagnostiky a terapie onemocnění včel na Ústavu veterinární ekologie a ochrany životního prostředí, kde vyučoval Nemoci ryb a včel. Poté působil jako veterinární inspektor SVS pro Zlínský kraj na okrese Kroměříž, kde se zasloužil o účinné tlumení MVP. V současnosti působí jako praktický veterinární lékař ve městě Brumov-Bylnice. Včelaří od roku 2003. Věnuje se nemocem včel, metodikám šetrného ošetřování včelstev a způsobům tlumení varroózy, založených na monitoringu, zootechnických opatřeních a použití organických kyselin. Apiterapeitické metody používá i ve veterinární praxi.
V současné době je předsedou Mendelovy společnosti pro včelařský výzkum (MSVV), byl při zrodu České apiterapeutické společnosti (ČAPIS, zakládající člen) a přednáší na Moravské včelařské škole v Hranicích na Moravě.

Přednáška se uskuteční v sobotu 7. prosince 2019 v KD Hrachovec. Začátek od 14. hodin, prezentace účastníků od 13 hodin.
Protože je přednáška určena i pro nevčelařskou veřejnost, prosíme Vás o to, abyste na ni upozornili i své příbuzné a známé. A nezapomeňte na kolegy v práci. Budeme rádi, když pozvánku v příloze vytisknete a vyvěsíte na nástěnku na Vašem pracovišti. Děkujeme.

Srdečně Vás zvou
Antonín Váhala a Jiří Mohelník

 

vvv_2019-20-apiterapie.pdf (70203)